PepsiCo - Chips worden gezond
PepsiCo is overtuigd van duurzame groei met aandacht voor voeding, gezondheid, milieu en mensen. Daarom speelt maatschappelijke
verantwoordelijkheid een belangrijke rol in het beleid van de internationale groep. De duurzame visie steunt op 3
pijlers. Ook in PepsiCo Veurne, een belangrijke fabriek voor de Europese markt met 485 werknemers, worden die gerespecteerd.
Een eerste pijler is het streven naar het voortdurend verbeteren van voeding en gezondheid, zonder toegevingen te doen
in smaak. Sinds 2011 verlaagde PepsiCo het zoutgehalte van al zijn chips met een kwart, en bepaalde assortimenten bevatten
nu 70% minder vet dan gewone aardappelchips. Bovendien worden ze gebakken in zonnebloemolie, en tegen midden 2014
bevat geen enkel zakje Lay’s nog kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen of smaakversterkers.
De tweede duurzame pijler beschermt natuurlijke rijkdommen. PepsiCo Veurne toont hoe het moet. Terwijl in de afgelopen
15 jaar de productie verdubbelde, bleef de hoeveelheid verbruikte energie stabiel, en kromp het waterverbruik met 60%. Met
de recent geïnstalleerde biogasinstallatie wordt een kwart van de elektriciteit uit het eigen bioafval opgewekt, en een filtratieinstallatie
zuivert 60% van het gebruikte water. “Zo besparen we jaarlijks zeker 180 miljoen liter water”, zegt Johan Delmoitié,
senior manager duurzaamheid voor West-Europa. “Dat komt overeen met het verbruik van 4400 Vlamingen.” Ten slotte zweert
PepsiCo bij werknemers met talent. Zij krijgen ontwikkelingskansen en een mooie autonomie rond projecten. “Bovendien
hechten we veel belang aan sterk leiderschap”, zegt Delmoitié. “We schenken veel aandacht aan de begeleiding van managers
bij de aansturing van hun teams.” Afhankelijk van de afdeling en de functie ontwikkelde PepsiCo op maat gemaakte trainingsprogramma’s.
In Veurne leidde dit tot een specifiek opleidingstraject voor jonge leidinggevenden.
Bron: Trends nr 44 - 31 oktober 2013