Domotica
Een ander woord voor domotica is gebouwbeheersysteem. Het gaat hier om het ontwerpen van een elektronisch platform waarmee je verschillende elementen van je gebouw kunt regelen en automatiseren. Deze automatisering geeft de mogelijkheid om meer comfort, veiligheid en een kleinere milieuimpact te realiseren in een bedrijf. Je moet dit niet zien als domotica bij een huis waar iedereen alles met afstandsbediening kan regelen naar zijn wensen. Je moet eerder denken aan een slim systeem dat met 101 parameters rekening kan houden. Zoveel parameters als je wil en als je onder controle kan houden.
TVH heeft als doel om een optimale werkomgeving voor zijn werknemers te realiseren. TVH breidt zijn gebouwenbeheersysteem steeds verder uit om dit doel te bereiken.
Enkele voorbeelden van wat dit beheersysteem allemaal kan.
Koppeling verwarming en ramen
Het systeem is in staat om openstaande ramen te detecteren. Wanneer het systeem dit vaststelt, sluit het de verwarming in deze bureaus af. Enkel wanneer het raam terug gesloten is, start de verwarming weer. Zo wordt er geen energie verspild.
Ventilatie
- Het ventilatiesysteem voor de afzuiging van lasrook, 2 dakventilatoren, begint pas te werken wanneer stroomverbruik in het atelier wordt vaststelt.
- De intensiteit van het ventilatiesysteem in kantoren en vergaderruimtes is afhankelijk van de CO2-uitstoot in het lokaal. Zo draait de ventilatie sneller wanneer er meer mensen aanwezig zijn.
- In de batterijoplaadlokalen wordt de afzuiging gestuurd in functie van het laadproces. In figuur 2 is zichtbaar dat wanneer er voor een bepaalde tijd (10 minuten) het stroomverbruik (paarse lijn) hoger ligt dan zes ampère het ventilatiesysteem (rode lijn) begint te werken.
Op deze manier worden enkel ruimtes in gebruik geventileerd.
Muurventilatie en dakventilatoren
In het magazijn is er muur- en dakventilatie aanwezig. Deze ventilatie zorgt voor warmtebestrijding in de zomerperiode. De ventilatie werkt alleen wanneer de temperatuur in het magazijn drie graden hoger ligt dan de buitentemperatuur. Daarnaast werkt deze ventilatie ook ‘s nachts met de bedoeling om het gebouw af te doen koelen met de koude nachtlucht zodat ‘s ochtends de arbeiders bij een frisse temperatuur kunnen beginnen.
Persluchtsturing
Perslucht operationeel behouden is één van de grootste verbruikers in het magazijn. Elke avond sluit het gebouwbeheersysteem de persluchtnet automatisch af na beëindigen van het werk. De opgebouwde druk blijft in het drukvat en kan niet via kleine lekken ontsnappen (sluipverbruik). De perslucht springt vanzelf ‘s ochtends aan voor de eerste shift. De grafiek (figuur 1) toont dat het transportsysteem voor bakken stopt vanaf 9u ‘s avonds tot 7u30 ‘s morgens. In deze periode wordt er niet gewerkt in het magazijn van TVH en heeft het dus geen zin om de perslucht onder druk in de leidingen te behouden en wordt het netwerk afgesloten. Door automatisch stopzetten van de perslucht onder druk in de leidingen kan TVH het energieverbruik significant verminderen.
Batterijladers
Tijdens de week worden elke nacht de batterijen van de heftrucks opgeladen om ze de volgende dag weer te gebruiken. Vanaf vrijdagavond is dit opladen niet nodig omdat het bedrijf gesloten is tot maandagochtend. Als de zon in het weekend schijnt kunnen de batterijen opgeladen worden met groene stroom (die stroom gaat anders aan een lagere tarief op het net). Als er geen zon schijnt in het weekend zullen de batterijen de zondagavond toch opladen zodat maandag weer opnieuw gewerkt kan worden.
Domotica zorgt ervoor dat je efficiënter gaat werken. Zo vermijd je energieverspilling doordat het systeem enkel dingen toelaat wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld enkel licht wanneer je voorbij loopt.
Het systeem is in staat om de situatie in de gebouwen continu op te volgen. Dit maakt streven naar een optimale werkomgeving voor de werknemers gedurende de ganse dag mogelijk. Bijvoorbeeld de automatisering van zonwering beïnvloedt zowel het licht als de kamertemperatuur van de ruimtes. Hierdoor blijft de temperatuur van de ruimte optimaal voor de werknemers en hebben ze geen last van zonnestralen op hun scherm.
Doordat het gebouwbeheersysteem alles kan meten wat er in het gebouw gebeurt en automatisering van bepaalde elementen mogelijk maakt, kan het systeem bijvoorbeeld licht, ventilatie, verwarming uit schakelen indien nodig. Hierdoor is er minder energieverspilling en bespaar je elektriciteit en geld.