Opzetten van een recyclagebeleid in InterWest
Maatwerkbedrijf met 2 vestigingen
• Houtafdeling Veurne
• Zagen, frezen, boren van platen tot halffabrikaten
• Bedding: maken van boxsprings, zetelrompen, rompen waterbedden
• Flooring: staalborden, staalwaaiers, promotiemateriaal laminaat- en vinylvloeren
• Afstandhouders voor plaatindustrie
•Inpakafdeling Diksmuide: verpakken van food en non-food
• bulk naar kleinere verpakkingen voor food (oa. suiker, chocolade), pet-food en zout (vnl vaatwaszout) via dosering.
• Assortimenten samenstellen
• Groendienst: groenonderhoud niet-particulieren
• Schilder en renovatie bij voornamelijk particulieren
• Kern: lichte manuele werken voor allerzwaksten
• Enclave werking: Avasco Diksmuide – XPO Veurne
Vòòr 2013 werd niet zoveel aandacht besteed aan het sorteren van de verschillende afvalstromen. Het bedrijf verzamelde enkel pmd, schroot en restafval apart in. In de site Veurne werd eind 2012 gestart met het scheiden en inzamelen van papier en karton, plastic, houtafval van in productie, enz. Verschillende verwerkers werden aangesproken om het gescheiden afval te kunnen verkopen. In plaats van te kosten begon afval nu op te brengen.
Een jaar later was ook de site in Diksmuide aan de beurt. Daar werd de grote hoeveelheid plasticafval onderverdeeld in doorzichtige plasticfolie, gekleurde plasticfolie, bigbags, spanbanden en apart ingezameld. Alle plastic fracties komen naar Veurne waar ze geperst en verkocht worden.
Alle kantoren kregen een speciale papierbak zodat ook hier het papier apart wordt ingezameld.
2015 was een moeilijk jaar wat betreft het houtafval. Begin 2015 kreeg het bedrijf nog een bedrag per container maar na een aantal maanden moest plots betaald worden per ton houtafval. Een oplossing drong zich op en werd gevonden door het houtafval verder te scheiden in grof en fijn. Zo werd toch een verwerker gevonden die terug wilde betalen voor het houtafval. De rest van het houtafval wordt verbrand in de houtverbrandingsinstallatie die dient om het gebouw te verwarmen.
Er werd een elektronisch afvalstoffenregister opgemaakt en de cijfers worden driemaandelijks besproken op de stafmeeting. Er wordt vooral aandacht besteed aan de hoeveelheid restafval en hoe die kan verminderen. Zo is er nu een aparte container voor het vinyl zodat dit ook niet meer bij het restafval terecht komt.
Vanaf 2016 worden er steeds meer en meer afvalfracties apart ingezameld zoals motoren, kabels, vinyl, palletten en isomo.
Er is een verantwoordelijke voor het afval in Veurne en in Diksmuide zodat alles correct wordt ingezameld. Op de site van Diksmuide werd een speciale plaats aangelegd zodat ook daar kan gestart worden met een recyclagepark.
In de toekomst zal het bedrijf onderzoeken of de plastic fractie niet op de site van Diksmuide kan geperst worden zodat het transport met afval vermeden wordt.
De verschillende fracties belanden niet meer bij het restafval maar worden gescheiden zodat ze op een correcte manier gerecycleerd kunnen worden.
De werknemers worden meegenomen in het recyclageverhaal zodat ze thuis ook meer aandacht hieraan zullen besteden.
- De fractie van het restafval werd gereduceerd van 237 ton in 2012 naar 92 ton in 2015.
- Het scheiden van het afval leverde de eerste 4 maanden van 2016 al € 1 100 op.