Duurzaam Ondernemen loont: Alpro bekleedt eerste plaats in de duurzame top-10

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is hot. Wat ooit het exclusieve domein was van idealisten en wereldverbeteraars, is vandaag een bekommernis voor veel bedrijven. Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen produceren zo groen en ethisch mogelijk, geven oprecht kansen aan kansengroepen en steunen maatschappelijke projecten. Wie zijn de MVO-toppers onder de Belgische bedrijven? We trokken het veld in en kwamen terug met een top-10, met dank aan onze MVO-jury. Twee opvallende conclusies: onze MVO-toppers halen een goede tot zeer goede economische score én ze slagen er bijna allemaal in om mensen te blijven aanwerven. In volle crisis, jawel.

Een jury van vijf, gerenommeerde experts in maatschappelijk verantwoord ondernemen distilleerde een top-10. Zij gaven antwoord op de vraag welke grote en middelgrote Belgische ondernemingen – van minstens 50 werknemers – het best scoren in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Eén stem leverde een score op van één op vijf, twee stemmen een score van twee op vijf, enzovoort.
De score van de jury combineerden we met economische en financiële gegevens van Graydon, in ons land de referentie in handels- en marketinginformatie, krediet- en debiteurenbeheer. “Om de geselecteerde bedrijven te beoordelen, hebben we drie factoren in rekening gebracht”, vertelt Eric Van den Broele, researchverantwoordelijke bij Graydon. “De eerste factor is de multiscore die Graydon geeft aan bedrijven, een indicator van de financiële duurzaamheid van een onderneming. De tweede is de betalingsmoraal, die aangeeft in hoeverre bedrijven binnen de afgesproken termijn hun facturen betalen. De derde factor is de evolutie in het aantal personeelsleden.”

De combinatie van de score van de jury en die van Graydon leverde uiteindelijk de finale MVO-top tien op De bedrijven behalen allemaal goede tot zeer goede economische punten én ze slagen er – op één onderneming na – in om in volle crisis mensen te blijven aanwerven. “Fenomenaal”, vindt Eric Van den Broele. “Dat schoonmaakbedrijf Care als enige in de lijst moest afslanken, is niet zo vreemd. De schoonmaaksector is traditioneel een van de eerste sectoren die de gevolgen van de crisis voelt. Maar het is belangrijk te benadrukken dat de bedrijven uit de MVO-top tien allemaal een gezonde en duurzame economische conditie hebben, en er dus binnen enkele jaren nog altijd zullen staan. Dat bewijst dat MVO en economisch succes perfect samen kunnen gaan.”
Ook de ondernemingen die net buiten de top-10 vielen, blijven bijna allemaal mensen aanwerven in crisistijd. Het gaat om Triodos, Ecopower, Unilever, Rezidor Hotel Group, Drukkerij Artoos, Ninatrans Transport en Van Gansewinkel. Alleen UCB, Tessenderlo Chemie en Delhaize ontsloegen mensen.

Ook de federale overheidsdiensten verdienen hier een speciale vermelding, vindt Bernard Mazijn, jurylid en afgevaardigd bestuurder van het Instituut voor Duurzame Ontwikkeling: “Ook zij leveren inspanningen om te voldoen aan internationale MVO-standaarden, zoals het Global Reporting Initiative (GRI) of de ISO-26000.”

Bernard Mazijn geeft nog een tip mee voor bedrijven en organisaties met MVO-ambities: “Maak een geïntegreerd jaarverslag. Daar staan zowel de klassieke bedrijfsresultaten in als een rapport over de vooruitgang die de onderneming boekt op het vlak van duurzaamheid. Organisaties zoals het AZ Sint-Blasius in Dendermonde hebben die boodschap al begrepen.”

Meer informatie:

http://www.vacature.com/blog/duurzame-bedrijven-worden-jobmachines