Alternatieve afvoer voor bodemas

De biostoomcentrale van Bionerga in Oostende produceert groene stroom uit vaste biomassaproducten, hoofdzakelijk afkomstig uit de restfractie na sortering van afvalstromen zoals huisvuil en daaraan gelijkgesteld bedrijfsafval. Deze grondstoffen worden vooraf gezuiverd, gemalen en gedroogd en worden in de biostoomcentrale verbrand. Van de warmte die vrijkomt, wordt groene stroom gemaakt.
Oorspronkelijk was er het plan om ferrometalen uit de slakken te halen met een magneetafscheider. Zo zou de hoeveelheid bodemas (die voordien gestort werd) dalen en zou het schroot gevaloriseerd worden. Hiervoor werden de nodige investeringen uitgevoerd. Na opstart bleek het ‘verbrand’schroot veel minder waard dan vooropgesteld. In eerste instantie kreeg het bedrijf voor het schroot niets tot bijna niets (5€/ton).
Na enkele maanden vond het bedrijf toch nog een andere afnemer die voor het schroot een veelvoud gaf. Het bedrag lag nog steeds een stuk onder wat oorspronkelijk werd gebudgetteerd, maar was toch min of meer rendabel.
Tijdens de zoektocht naar afzetmarkten voor dit ‘verbrand schroot’ kwam het bedrijf tercht bij een firma die de bodemas volledig opwerkt. Na een aantal gesprekken sloot Biostoom Oostende een overeenkomst waarbij de bodemas opgehaald wordt aan een veel interessantere prijs dan voorheen. Het verwerkingsbedrijf haalt in verschillende stappen alle metalen (ferro en non-ferro) uit de bodemas. Met de opbrengst van deze stap wordt de verdere opwerking van de andere restfracties gefinancierd. Daarna worden de slakken in verdere productiestappen volledig omgezet naar bruikbare componenten. Een moeilijkheid is wel dat de verwerker buiten Vlaanderen is gelegen, wat de nodige bijkomende vergunningen vereist.
35.000 ton bodemas per jaar wordt niet meer gestort in de daarvoor bestemde stortplaatsen. Bovendien worden naar schatting 2100 ton metalen per jaar gerecycleerd. De rest van de overgebleven bodemas vindt een bestemming als secundaire bouwstof en wordt vaak gebruikt in de wegenbouw ter vervanging van zand en gebroken puin.
Opwerking van de bodemas in de verschillende bruikbare fracties creëert werkgelegenheid bij de partner die de verwerking voor Biostoom Oostende doet.
Deze maatregel vergde geen enkele investering. Omdat de bodemas wordt afgevoerd naar het buitenland was enkel een bankgarantie voor Ovam nodig.
De meerkosten van de verwerking tot bouwstof worden ruimschoots gecompenseerd door de opbrengst van de gerecupereerde ferro en non-ferro metalen.