IMOG Moen: stortplaats wordt bioreactor

In het gestorte afval bij IMOG Moen is er nog steeds een deel organisch materiaal aanwezig. En binnenin de afgedekte stortplaats ontstaat een zuurstof-arme omgeving waar dit organisch materiaal kan omgezet worden tot biogas: een energierijk mengsel van methaangas, waterdampgas en zuurstof.

Op de stortplaats werd een installatie geplaatst voor de onttrekking van biogas dat in een valorisatie-installatie wordt omgezet tot hernieuwbare warmte en elektriciteit.
De keuze van de stortgasmotor werd vastgesteld op 600 kWe (met ca. 80.000 draaiuren) en zal later worden vervangen door een 400 kWe-motor tot 120.000 draaiuren.
Imog kreeg toestemming om water te injecteren in de stortplaats om zo de valorisatie van het stortgas te optimaliseren en de inertisering van de afvalstoffen te bevorderen. De stortplaats wordt dus zo een bioreactor. Een korte berekening leert dat met deze bioreactor 5 miljoen kWhel kan worden geproduceerd, wat het elektriciteitsverbruik is van zo’n 1.500 gezinnen en een besparing van CO2eq van ca. 23.500 ton (waarvan een kleine 21.000 ton door het capteren van CH4 plus omzetten naar CO2 en 2.500 ton door het maken van groene elektriciteit).

Uit onderzoek bleek dat er ook warmte kan worden gerecupereerd van de koelvloeistof en de rookgassen van de motor. Er werd een businessplan opgemaakt om te onderzoeken om de warmte in te zetten voor de verwarming van gebouwen en sanitair warm water en later ook de resterende warmte in te zetten voor het drogen van biomassa en/of de waterzuivering te bedrijven op een constante seizoen-onafhankelijke temperatuur.
Ook van de VREG werd de goedkeuring bekomen voor deze kwalitatieve wamtekrachtkoppeling (stortgasmotor met alternator voor elektriciteitsproductie en met recuperatie van warmte), waardoor warmtekrachtceritficaten zullen kunnen worden bekomen voor de nuttig ingezette warmte.