Pepsico Veurne investeert in hergebruik van water
PepsiCo en drinkwaterbedrijven investeren in hergebruik van water in Veurne.
Ter gelegenheid van Wereldwaterdag op 22 maart 2012 kondigen PepsiCo, de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne –Ambacht (IWVA) en de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) aan dat zij zullen samenwerken op een grootschalig waterzuiveringsproject in de Lay’s productievestiging Veurne, waarmee 60% van het water zal kunnen worden hergebruikt. De bouw zal starten in het najaar van 2012. Dit waterconservatieproject zal in belangrijke mate bijdragen tot de bescherming van de grondwatervoorraden in Vlaanderen. Het totaalbedrag van de investering betreft bijna een half miljoen euro.
Chipsproductie en waterverbruik
In Veurne produceert PepsiCo chips en snacks van Lay’s, Doritos en Smiths voor de Europese markt. De afgelopen 15 jaar slaagde de Veurnse vestiging erin om aanzienlijke verbeteringen aan te brengen op het vlak van milieu. Zo werd het elektriciteitsverbruik met 30% teruggebracht en het gasverbruik met ruim 20%. Ondanks het feit dat ook de waterconsumptie per kilo geproduceerd product met 40% werd gereduceerd, wordt jaarlijks toch nog ongeveer 300.000 m³ water gebruikt. In haar streven om voortdurend milieuvriendelijker te functioneren, heeft PepsiCo nu met IWVA en VMW een contract afgesloten voor een waterfiltratieinstallatie waarmee ongeveer 60% van dit water zal kunnen worden hergebruikt. Het zal voornamelijk gaan om het spoelwater dat wordt gebruikt om de aardappelen te wassen. PepsiCo Veurne zal op deze manier minstens 180.000 m³ water besparen, wat overeenkomt met het jaarlijks watergebruik van 4.400 Vlamingen.
De installatie
Voor het eerst in Vlaanderen werken twee drinkwaterbedrijven samen om een water-op-maat-project te realiseren. De VMW en IWVA staan in voor de bouw, de prefinanciering en de exploitatie van de waterbehandelingsinstallatie. PepsiCo Veurne krijgt de garantie dat het water aan de strengste eisen voor drinkwaterkwaliteit voldoet. De installatie wordt gevoed met water dat eerst de bestaande waterzuivering van PepsiCo Veurne heeft doorlopen. De bijkomende waterbehandeling voor hergebruik is opgebouwd uit een ultrafiltratie en een ééntraps omgekeerde osmose. Bij omgekeerde osmose wordt het water door een membraan met minuscule poriën gepompt. Het water vloeit door het membraan en de overmaat aan mineralen wordt tegengehouden. De VMW en IWVA zullen drinkwater leveren op basis van water dat uit de waterzuivering vloeit. De leveringscapaciteit bedraagt 215.000 m³/jaar proceswater met drinkwaterkwaliteit.
PepsiCo Veurne, dat vorig jaar nog het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen mee onderschreef, versterkt met dit initiatief zijn rol als West-Vlaams Ambassadeur ondernemen.
PepsiCo en water, elders
- In 2007 bepaalde PepsiCo dat het tegen 2015, 20% minder water zal verbruiken per kilo geproduceerd product, ten opzichte van 2006. Vandaag zitten we op een verbruik dat reeds meer dan 20% lager ligt dan in 2006. Meer info
- PepsiCo tekende het UN Global Compact Water Mandate waarmee het zich verbindt tot verantwoordelijk waterbeheer. Meer info
- In verschillende ontwikkelingslanden ondersteunt PepsiCo projecten waarmee vandaag al 1 miljoen mensen toegang krijgen tot veilig drinkwater. In 2015 moet dit toenemen tot 3 miljoen mensen.