Diversiteitsbeleid in WAAK
SDD 10
Midden 2018 telde WAAK binnen haar werknemerspopulatie 173 medewerkers met een migratie-achtergrond of anders gezegd: 8,63% van de WAAK-medewerkers heeft een ander geboorteland dan België. WAAK had een instroom van nieuwe medewerkers met een migratie-achtergrond van 14,23% tussen begin 2016 en midden 2017. Met de implementatie van het Maatwerkdecreet, wat zorgt voor een verbreding in de doelgroep, zal deze exponentiële stijging zich de eerste jaren ongetwijfeld verder zetten.
Als logisch gevolg van deze instroom krijgt WAAK binnen de dagelijkse werking steeds meer te maken met vragen/issues die de groeiende diversiteit aan culturele-, filosofische- en geloofsovertuiging reflecteren. Die vragen bleven vaak onbeantwoord of de antwoorden liepen uiteen afhankelijk van de afdeling of de leidinggevende. Dit zorgde voor onzekerheid bij de leidinggevenden en verwarring bij de medewerkers. Er was dus nood aan een duidelijk diversiteitsbeleid.
Samen met het AII (Agentschap voor Integratie & Inburgering) heeft Waak een grondige analyse gemaakt van haar organisatie: ‘Wat deden we al goed en wat kon beter?’, ‘Wie zijn onze mensen?’, ‘Wat leeft er bij onze mensen?’, enz. De organisatie was verrast door het feit dat zij met 29 verschillende nationaliteiten werken en met mensen werken vanuit 49 verschillende landen van herkomst. Vanzelfsprekend dat het personeelsbeleid hier extra aandacht voor vraagt, bovenop de uitdagingen die werken met kansengroepen sowieso met zich meebrengen.
Er werd een werkgroep samengesteld met mandaat om een diversiteitsbeleid uit te werken binnen de hele organisatie. De werkgroep werd representatief samengesteld met vertegenwoordiging uit de verschillende doelgroepen, units, niveaus en leeftijdscategorieën. Met de missie en visie vals basis werd vervolgens een kader uitgewerkt rond een aantal ‘vreemde’ vragen (www.vreemdevragen.be). Thema’s die hierbij in een 1ste fase aan bod kwamen zijn:
- Respect en gelijkheid (geslacht, afkomst, …)
- Nederlands op de werkvloer (oa. cursussen Nederlands, installatie Taalcoach, …)
- Kledijvoorschriften
- Ramadan versus aangepaste inhoud van de job
- Aangepaste verlofregelingen
- Vraag tot installatie ‘stille ruimte’
- Differentiatie in voedingsaanbod (bv. diabetes, glutenvrij, koosjer, halal, …)
- Reglementering gebruik sanitaire ruimtes
Na goedkeuring door de verschillende bestuursorganen in maart 2019, werkt Waak aan het verankeren van en aantal richtlijnen in de hele organisatie. Richtlijnen worden opgenomen in bijlage aan het Arbeidsreglement, worden verspreid via 2 verschillende communicatiestromen (een voor de aanwezige populatie en een voor nieuwkomers),worden opgenomen in een aangepaste onthaalbrochure en intake-procedure, enz. Belangrijk hierbij is het bewaken van de uniformiteit over de units heen.
Duidelijk en gedragen beleid rond niet zelden gevoelige thema’s. Vastgelegd met oog voor onze missie en visie en met maximaal respect voor al onze medewerkers binnen de geldende arbeidscontext.
WAAK wil geen eiland zijn en ‘kleur’ bekennen, we zijn niet blind voor breed-maatschappelijke tendenzen en zien verschillen per definitie als ‘kansen’ en niet als ‘uitsluitingscriteria’!
Integratie, binnen en ook buiten de arbeidscontext, is hierbij zeer belangrijk oa via Nederlands op de werkvloer. WAAK verwacht bereidheid tot engagement maar organiseert in return aangepaste opleidingen Nederlands (externe partners).
Het werken met een diversiteitscharter (annex aan het Arbeidsreglement) schept duidelijkheid en unanimiteit over de ganse organisatie en vermijdt misverstanden, onduidelijkheid, discussies en willekeur. Het voorkomt pijnlijke conflicten die tekorten van de bedrijfsleiding blootleggen en een efficiënte bedrijfsvoering verstoren. Door gelijke, onderbouwde en respectvolle behandeling wordt een rustig arbeidsklimaat gecreëert. De motivatie van de aanwezige populatie wordt niet aangetast en de externe PR verzorgd (externe profilering, invullen/respons op vacatures, versteviging vd. relaties met klanten en doorverwijzers, enz.).