Faire en duurzame werkkledij voor alle medewerkers
Vzw Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen is erkend als sociale werkplaats en kringloopcentrum, met het oog op het realiseren van het statutair doel:
- de sociale integratie van langdurig werklozen en personen met een handicap bevorderen, door voor hen aangepaste en kwalitatief waardevolle tewerkstelling te ontwikkelen en te waarborgen in het kader van een sociale werkplaats;
- het opzetten van alle handelsactiviteiten die verband houden met het inzamelen, het bewerken (sorteren, repareren, slopen), het verkopen van afvalstoffen en gebruikte goederen;
- kansarmoedebestrijding en hulpverlening aan minderbedeelden;
- de zorg voor het milieu door maximaal hergebruik na te streven van de ingezamelde goederen, in het kader van een duurzame ontwikkeling.
In de centrale werkplaats in Heule gebeuren volgende activiteiten:
- Ontvangst van goederen.
- Transport van goederen (ophaling bij particulieren en transport tussen de winkels).
- Magazijnopslag voor winkels uit de groep.
- Uitsortering van metaal uit ingeleverde voorwerpen.
- Hergebruikcentrum: beperkt herstel en controle van wit- en bruingoed, gebracht door particulieren.
- Sortering van textiel. Textiel wordt verzameld via kringloopwinkels, containerparken en straatcontainers.
De goederen worden verkocht in de 6 Kringloopwinkels te Menen, Wevelgem, Avelgem, Zwevegem, Beveren-Leie (Waregem) en Kortrijk. Daarnaast wordt in de Bazaar in Kortrijk kledij verkocht per gewicht, en kunnen elke zaterdag spullen met een 'foutje' en niet verkochte spullen uit kringloopwinkels in de Hangaar gekocht worden op de centrale vestiging van Heule.
SDG 12
De Kringloopwinkel kiest volop voor een beter milieu en trekt dit nu ook door in de aankoop van werkkledij. Sinds kort kiest de organisatie resoluut voor werkkledij met het Neutral®-label. Dit label garandeert dat elke schakel in de productieketen voldoet aan de hoogste sociale, ethische en milieuvriendelijke standaarden.
Met 300 medewerkers over alle vestigingen heen - waarvan velen tijdelijk en in wisselende bezetting -, is De Kringloopwinkel een grote afnemer van werkkledij. Vervuilende fleece-truien (bij het wassen komen polyesterdeeltjes vrij die via de afvoer naar rivieren en zeeën gaan), werden vervangen door truien van biologisch katoen. Ook de T-shirts en polo’s, dragen het Neutral®-label, dat garandeerd dat de productie nauw opgevolgd door de controlerende instanties van het label.
Meer info over de leverancier waarmee Kringloopwinkel samenwerkt vindt u op www. Neutral.com.
Vanaf nu dragen de medewerkers enkel werkkledij die op een ethische en milieuvriendelijke manier geproduceerd wordt.
De kledij wordt gemaakt uit 100% biologisch katoen dat vervaardigd is volgens de Fairtrade normen. Het Ecolabel garandeert een productieproces met een zo laag mogelijke impact op de natuur.
De producent van de kledij heeft het Social Accountability label SA8000. Deze standaard is gericht op de arbeidsomstandigheden binnen ondernemingen gebaseerd op de internationale mensenrechten, zoals kinderarbeid, discriminatie, gezondheid en veiligheid, enz.
De mensen die de kledij maken krijgen een eerlijk loon. Via aankoop van kledij met Neutral®-label versterkt en steunt de Kringwinkel bedrijven die zich inspannen voor een eerlijke en duurzame productieketen. De inspanningen van deze bedrijven zijn niet evident gezien de complexiteit van de toeleveringsketen en de moeilijkheden naar controle en opvolging toe.