Zelfroosteren
De Milcobel Groep is de grootste Belgische zuivelonderneming. Milcobel is een coöperatie die meer dan 1,45 miljard liter melk afkomstig van 2800 aangesloten leden-melkveehouders verwerkt en commercialiseert.
Productgamma: Kaas, poeder, boter en room, melk en melkdranken, functionele drinks, roomijs.
Milcobel cvba Kallo produceert melkpoeder.
Milcobel voerde in de vestiging in Kallo een systeem van zelfroostering in, eerst op proef en nu definitief. Dit houdt in dat de medewerkers er hun uurrooster kunnen plannen in functie van hun individuele work-lifebalans. Het systeem biedt een duurzaam perspectief: mensen kunnen gezond de pensioenleeftijd halen.
Waarom zelfroosteren?
De vestiging van Milcobel in Kallo produceert melkpoeder voor de voedings-en chocoladeindustrie. Tot in 2015 werd er gewerkt met een drieploegenstelsel. Samen met de industriële vernieuwing – een investering van 86 miljoen € in 2015 in een nieuwe poedertoren - wilde Milcobel inzetten op sociale innovatie, met een ploegensysteem dat aansluit bij de noden van de medewerkers én van het bedrijf. Hierbij streefde het bedrijf naar zowel de bezetting waarborgen als rekening houden met de gezondheid en het sociaal leven van de werknemers.
Maar het bleek moeilijk om een ploegenschema op te stellen dat voor iedereen optimaal was. Daarom werd geopteerd voor een systeem van zelfroosteren dat meer keuze op maat toelaat. Oudere werknemers die liever geen of weinig nachten doen, anderen die op bepaalde avonden vrij willen zijn voor de avondschool of voor een hobby, of die graag zo lang mogelijk na elkaar werken om dan een aantal dagen aansluitend thuis te zijn: het kan in principe allemaal.
In maart 2015 werd een referendum gehouden bij de werknemers en 71 procent van hen stemde ermee in om met een proefproject van start te gaan. Na afloop van het proefproject (oktober 2015- oktober 2016) volgde opnieuw een referendum waarbij de mogelijkheid werd gegeven om te kiezen tussen een vast rooster of het zelfroosteren. Een overweldigende meerderheid koos om het systeem van het zelfroosteren definitief in te voeren.
Zelfroosteren in 1,2,3
Zelfroosteren verloopt in drie fasen, die elk vijf dagen in beslag nemen:
- De wensfase: de medewerkers vullen individueel in wanneer ze willen werken in de te regelen maand, op basis van de planningstool die de bezettingseisen aangeeft en de tijdregels vanuit de sociale wetgeving.
- De schuiffase: de medewerkers passen in onderling overleg het rooster aan om te voldoen aan de bezettingseisen. De verschuivingen worden geregistreerd, zodat men achteraf weet wie zich heeft aangepast.
- De definitieve fase: de planner lost de resterende knelpunten op en maakt het rooster definitief volgens vaste afspraken die gemaakt zijn in het sociaal overleg.
Meer tevreden en betrokken werknemers.
Minder absenteïsme.