Upcycling dankzij de RecupHub
Vzw Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen is een erkend maatwerkbedrijf en kringloopcentrum.
Onze uitgangspunten zijn:
- Resultaatgericht werk geeft zin en structuur aan het dagelijks leven.
- Vervangingsinkomens zijn onvoldoende om in onze maatschappij normaal te functioneren.
- Iedereen moet de kans krijgen om zijn/haar verantwoordelijkheid in de maatschappij op te nemen via een arbeidsmatige activiteit.
- De vrije arbeidsmarkt voorziet geen banen voor wie onvoldoende rendeert.
- Milieubewustzijn bij de burger moet ondersteund worden door een bereikbaar aanbod.
Wij ontwikkelen en ondersteunen sociale en economische activiteiten, met het oog op maatschappelijke en professionele participatie van medewerkers en op versterking van het sociaal weefsel. We dragen actief bij tot een duurzame omgang met onze natuurlijke bronnen en onze leefomgeving.
De Kringloopwinkel maximaliseert ook hergebruik in de regio, biedt betaalbare goederen voor wie het minder breed heeft, en staat in voor materiële noodhulp.
Er zijn 6 Kringloopwinkels in Zuid-West-Vlaanderen (Avelgem, Beveren-Leie, Kortrijk, Menen, Wevelgem, Zwevegem), en twee outlet verkooppunten: De Bazaar voor textiel (Kortrijk), en De Hangaar voor meubelen en huisraad (Heule). De winkels zamelen goederen in, sorteren ze en verkopen ze.
In de centrale werkplaats in Heule gebeuren volgende activiteiten:
- Ontvangst van goederen
- Transport van goederen (ophaling bij particulieren en transport tussen de winkels)
- Magazijnopslag voor winkels uit de groep
- Hergebruikcentrum elektro: grondig nazicht en beperkt herstel van elektrische huishoudtoestellen
- Sortering van textiel, ingezameld via kringloopwinkels, containerparken en straatcontainers
- Arbeidszorgcentrum
- De Hangaar: magazijnverkoop op zaterdag
Met de RecupHub, een initiatief van het Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen en de intercommunale IMOG, wil men burgers sensibiliseren en mogelijkheden creëren voor levensduurverlenging van potentieel herbruikbare goederen en creatief hergebruik van materialen en afgedankte goederen.
De RecupHub is in 2019 gestart. Via workshops in de Kringloopwinkels van Zuid-West-Vlaanderen kunnen mensen hun tweedehands-en afgedankte goederen nieuw leven inblazen, dit in samenwerking met externe partners zoals Colora en Mic Mac Miniscule. Zo werden ondermeer meubels en bloempotten gepimpt en geschilderd en babyspulletjes gemaakt.
Met de RecupHub wil het Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen dus niet enkel communiceren rond upcycling, maar ook effectief tonen en leren hoe het kan. De workshops in de winkels worden ook gebruikt als springplank om activiteiten in verband met hergebruik ook op andere locaties en met andere initiatiefnemers op touw te zetten.
RecupHub ondersteunt ook Repair Café’s, met communicatie of organisatorische maatregelen. Tijdens een Repair Café worden toestellen, fietsen, meubelen, enz. van wie langskomt hersteld door vrijwilligers. RecupHub neemt bepaalde taken op bij de voorbereiding en de organisatie van de Repair Cafés, die georganiseerd worden door verschillende organisaties. Het doel is om tot een jaarkalender te komen van Repair Cafés in verschillende gemeentes, waarbij iedereen gespreid in de regio in de loop van het jaar één of meerdere malen naar een Repair Café in de buurt kan gaan. Momenteel vinden er al plaats in Kortrijk, Wevelgem en Waregem.
SDG 12
Terwijl De Kringloopwinkel met sensibilisatie en haar aanbod mikt op hergebruik van goederen in goede staat, focust de RecupHub op wat pas herbruikbaar is door er aan te werken of er creatief mee aan de slag te gaan. Goederen die normaal bij het afval terecht zouden komen, worden hersteld en hergebruikt. De Kringloopwinkel stelt tweedehandsmateriaal en afgedankte goederen ter beschikking.
De inschrijving voor workshops is zo laagdrempelig mogelijk, om een breed publiek te bereiken. De deelnemers doen meteen praktijkervaring op.
Een toestel laten herstellen in een Repair Café is gratis, en je vermijdt ermee om iets nieuws te moeten aankopen. De Repair Cafés bereiken ook een publiek dat om financiële redenen van deze dienst gebruik maakt.
Dankzij de RecupHub worden de eigen Kringloopwinkels extra in de kijker gezet en leren meer mensen de werking en de waarden van de organisatie kennen.
Het creatief omgaan met afgedankte spullen stimuleert de circulaire economie en hierdoor kunnen nog meer goederen gerecycleerd worden. Het Kringloopcentrum denkt na over innovatieve oplossingen voor circulair hergebruik.