Unilin Safety-week
Productie laminaatvloeren en decoratieve panelen.
In de week van 19 tot 23 november 2012 organiseerde de lokale preventiediensten en de Europese Ondernemingsraad voor de eerste keer de UNILIN Safety Week. De Belgische, Franse en Nederlandse vestigingen namen deel aan dit gezamenlijk initiatief.
Er werd heel wat campagne gevoerd om van deze week een succes te maken: brochures werden uitgedeeld, mond-aan-mond reclame door preventiedienst en CPBW-leden, videoboodschap door CEO Bernard Thiers, beachvlaggen, banners, grote TV-schermen en LED-walls, enz.
De doelstelling van de Safety Week was veiligheid en welzijn vanuit verschillende invalshoeken positief in de kijker te brengen, om zo de medewerkers nog sterker te motiveren tot veilig gedrag.
Het ultieme doel is dat veilig werken een gewoonte wordt, als het ware een tweede natuur die niet meer in vraag gesteld wordt.
De reacties over dit initiatief waren zeer positief: “zeer uiteenlopende activiteiten, leerzaam en ook bruikbaar in de privésfeer”.
Gedurende 2013, en in de toekomst, zal er verder geborduurd worden op de veiligheidsthema’s die gelanceerd werden. Deze zijn terug te vinden in de veiligheidskalender die tijdens de week verdeeld werd. Via toolboxen, veiligheidscampagnes of infosessies wordt hierop dieper ingegaan.
Eén van de georganiseerde infosessies ging over rationeel waterverbruik. In deze sessie werd aangeleerd hoe het verbruik van leidingwater kan worden beperkt en hoe hemelwater optimaal kan worden aangewend.
Door het invullen van de deelnemersfomulieren, konden er mooie prijzen worden gewonnen. Eén van die prijzen was een weekend testdrive met een Opel Ampera, een plug-in hybridewagen. Rond de prijsuitreiking van de Opel werd een infosessie rond ecologisch rijgedrag georganiseerd.
Beide infosessies konden op veel belangstelling rekenen.
De Safety Week zorgde er voor dat zowel de HSE-diensten als de CPBW’s van de verschillende sites in een positief daglicht kwamen.
De drempel tot het bereiken van beide organen werd gevoelig verlaagd, zodat iedereen gemakkelijk de weg vindt bij problemen, vragen of opmerkingen.
Tijdens de activiteiten werden de verschillende afdelingen samengebracht. Het was ook mogelijk om in andere divisies in te schrijven. Dit bevorderde het onderling contact tussen de werknemers van UNILIN.
Er werd ook een opleiding georganiseerd voor externen, nl. safety-plaza. Deze opleiding handelde over machineveiligheid en bracht heel wat machineveiligheidsexperts uit gans Vlaanderen samen.
De Safety Week had geen direct economisch voordeel op korte termijn, het doel was het veiligheidsbewustzijn van UNILIN naar een hoger niveau te brengen. Dit zal vooral op langere termijn een impact hebben op kostenbesparingen, door een daling in het aantal arbeidsongevallen. Dit zowel op vlak van het individu (bv. verslechterde gezondheid), de onderneming (bv. stijgende verzekeringspremies) en de maatschappij (bv. stijging in uitkeringen, verdoedingen,..).
Tijdens de infosessies en opleidingen werd er o.a. de nadruk gelegd op brandpreventie. Zo waren er opleidingen rond het correct gebruik van snelblussers en was er een infosessie rond brandpreventie thuis. Het is duidelijk dat wanneer een kleine brand geblust kan worden, een grote vernietigende brand kan worden voorkomen.