Pinguin neemt deel aan NexTrust
Pinguin is een pionier en wereldspeler in vriesverse voedingsproducten. 50 jaar lang al verwerken we een breed assortiment vers geoogste groenten en fruit tot diepgevroren producten (groenten, kruiden, fruit en gebruiksklare maaltijden) voor retail, foodservice en de industrie. Ons team van 1597 medewerkers teelt en verwerkt meer dan 400.000 ton producten per jaar, op 10 productiesites. Pinguin is, naast Noliko, Univeg en Peatinvest, één van de onafhankelijke bedrijven binnen de Greenyard Foods groep, een wereld nummer 1 in groenten en fruit.
Pinguin Belgium is de grootste vestiging van de Pinguin groep met 350 werknemers en een productie van bijna 100.000 ton per jaar.
Wat is NexTrust?
NexTrust (www.nextrust-project.eu) is een consortium van 30 toonaangevende Europese experten inzake logistieke samenwerking. De doelstelling van het consortium is de efficiëntie en duurzaamheid van logistiek te verhogen. Om een hoog niveau van duurzaamheid te bereiken, zal NexTrust niet alleen vrachtvolumes bundelen en consolideren, maar het vervoer ervan tegelijk verschuiven van louter wegtransport naar een combinatie van spoor- en waterwegen.
Veelbelovende proefprojecten.
De pilootcases behandelen een breed spectrum aan aspecten binnen de volledige toeleveringsketen over meerdere industrietakken heen. NexTrust verwacht dat de pilootprojecten het aantal leveringen met 20% zullen verminderen. De verschuiving naar de combinatie van verschillende transportmodaliteiten zal de uitstoot van broeikasgassen naar verwachting met 50% doen dalen. De belading van vrachtwagens zal ten slotte met de helft verbeteren doordat de nadruk meer gelegd zal worden op de combinatie van transportmiddelen en doordat ernaar gestreefd zal worden dat vrachtwagens na levering niet leeg terugrijden.
Ervaren denktank
Bij het project is een diverse groep van belangrijke expediteurs en logistieke dienstverleners betrokken die jaarlijks goed zijn voor meer dan 1 miljoen vrachtwagentrajecten doorheen Europa. Onder de partners zitten ook kmo’s met bewezen ervaring in toeleveringsketens en ICT-innovatie, alsook logistieke dienstverleners en bedrijven die meer dan 1 miljoen zendingen transporteren door verschillende eigen transportmiddelen te combineren: via het spoor, over het water én over de weg.
Het project heeft een toelage ontvangen van de Europese Commissie (EC). Die subsidies werden toegekend in het kader van de wedstrijd Fostering synergies alongside the supply chain (including e-commerce) binnen Horizon 2020 (grant agreement n°635874). De coördinatie van het project is in handen van het Innovation and Networks Executive Agency (INEA) van de Europese Commissie en zal 42 maanden duren.
De pilootprojecten zullen leiden tot:
- Verminderen van het aantal leveringen met 20%.
- Daling van de uitstoot van broeikasgassen met 50% door een verschuiving naar combinatie van verschillende transportmodaliteiten.
- Verbetering van de belading van vrachtwagens met de helft door combinatie van transportmiddelen en het streven naar vrachtwagens die na levering niet leeg terugrijden.