Optimalisatie van de stages van BUSO-scholen
WAAK: beschutte werkplaats en sociale werkplaats - maatwerkbedrijf
Missie: personen met een arbeidshandicap aangepaste en duurzame tewerkstelling bieden met kansen tot zelfontplooiing.
Unit Metaal & Assemblage: plaatbewerking, buis- en profielbewerking, verbindingstechnieken, poederlakken, assemblage
Unit Elektrische Bedradingssytemen voor HVAC, automation, energie, schakelkasten, verdeelkasten, industriële installaties, railway, witgoed, elektro toestellen, verlichting
Unit Conditionering & Logistiek: Co-packing, verpakken food, mailing en papierveredeling, promo acties, kunststof verwerking, schoonmaakartikelen
Unit Green&clean: groenaanleg, groenonderhoud, wilgenschuttingen, clean, plantenkwekerij
Unit inHouse
Vanaf schooljaar 2015-2016 heeft WAAK zich samen met de BUSO-scholen geëngageerd om meer in te spelen op elkaars noden, wensen, pijnpunten, doelen, enz.
Voordien liepen de meeste leerlingen stage in de bedradingsafdeling en verpakking over een periode van 3 weken. Na overleg tussen de actoren school en werk bleek dit niet meer te kloppen met de huidige economische situatie en het competentiebeleid binnen scholen en werk.
Vanaf schooljaar 2015-2016 wordt ingezet op diversiteit in werk en de flexibiliteit van de leerlingen. Deze manier benadert meer de werkelijke situatie. Leerlingen gaan aan de slag op verschillende werkvloeren. Zo krijgt WAAK een beeld van de verschillende competenties (doorzetting, flexibiliteit, stiptheid, motivatie, enz.) van de leerling. Enkel op deze manier kan een totaal beeld gemaakt worden om over te gaan tot de beste oriëntatie en de grootste slaagkansen. In een tweede jaar wordt dit resultaat omgezet in een alternerende stage. De leerling werkt progressief naar een voltijdse tewerkstelling met realisatie van de juiste persoon op de juiste plaats.
WAAK engageert zich tav alle BUSO-scholen: een geslaagde stage = tewerkstellingscontract.
WAAK ontving in totaal een 40-tal stagiairs waarvan 32 vijf weken stage liepen. Sinds september 2015 zijn acht andere stagairs, elke week opbouwend in aantal dagen, aanwezig op de werkvloer met het oog op aansluitende tewerkstelling. Vroeger was dit ongeveer 50 stagiairs die drie weken stage liepen.
Binnen WAAK is er per unit één SPOC (single point of contact) voor het begeleiden van de stagiairs en van de leidinggevende waar de stage plaats vindt. De SPOC is een groepsverantwoordelijke en dit verhoogt de betrokkenheid op de werkvloer. Deze SPOC is ook de peter van leidinggevende voor wat betreft stages.
Bij volledige integratie binnen de werkuren van WAAK kan de stagair gebruik maken van het busvervoer WAAK of de carpooldatabank. De stagiairs worden zoveel mogelijk meegerekend in de lopende populatie. Stagairs kunnen aan alle acties rond milieu, mobiliteit en gezondheid deelnemen.
Blijvende aandacht voor de zwakkeren (= OV2 uit Buso) en hen ook werkzekerheid geven.
Stages op verschillende plaatsen is proeven van alle werken binnen WAAK. Er wordt nog meer op maat gewerkt en door te werken aan flexibiliteit is de toekomst verzekerd. Door de tussentijdse evaluaties met de doelgroepmedewerker zelf, kan ingespeeld worden op zijn eigen wensen.
Instroom van jonge krachten die WAAK kan aanwerven en waar WAAK vanaf het begin ze in de goede richting kan begeleiden, opleiden en laten ontwikkelen waardoor ze optimaal functioneren en renderen. Een win-win situatie zowel voor de werknemer als voor WAAK. Aansluitende tewerkstelling aanbieden is vervangingsinkomen uitsluiten.
Meer betrokkenheid van de werkvloer bij de stages waardoor de meerwaarde van een stage meer naar boven komt. Als de stagiair in dienst komt is hij ook onmiddellijk inzetbaar.