Milieu- en duurzaamheidseducatie bij onze werknemers, medewerkers en bezoekers/volgers
DEGELS METAL bv heeft als activiteit het behandelen en de stockage van ferro en non-ferro metaalschroot. Op de inrichting worden diverse fracties aangevoerd en behandeld. In hoofdzaak bestaan de afvalstoffen uit ferro en non-ferro schroot, batterijen, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur en in mindere mate draailingen, kabels, katalysatoren, …
DEGELS METAL bvba plaatst lege containers bij bedrijven. De met afvalstoffen gevulde containers worden vervolgens opgehaald en naar het eigen terrein overgebracht. Verder gebeurt er ook aanvoer door derden, particulieren en bedrijven. De aanvoer gebeurt onder toezicht. Alle aangevoerde afvalstoffen worden gewogen op eigen weegbrug en geregistreerd in het register. Er gebeurt een visuele controle op de afvalstoffen.
De uitgesorteerde of mechanisch behandelde afvalstoffen worden opgeslagen totdat een voldoende voorraad is verzameld voor afvoer. De afvoer van de afvalstoffen gebeurt door DEGELS METAL zelf (hetzij door DEGELS TRANSAL of hetzij door een derde als vervoerder)
Voor het AEEA werd een ‘Charter ophaling’ verleend door Recupel.
Duurzaamheidseducatie intern
Bij de start van de deelname aan het VCDO werkt Degels Metal met een 'tip van de maand' om de werknemers op de hoogte te brengen van de deelname aan het VCDO en te sensibiliseren rond duurzaamheid. Maar het bedrijf gaat ook verder. Begin december 2018 gaf het bedrijf een interne opleiding over duurzaam ondernemen aan alle werknemers, medewerkers en ook aan de freelance-medewerkers. Op deze manier maakte het bedrijf haar beleidsverklaring, haar missie, visie en waarden bekent. Ook rond de SDG's werd iedereen ingelicht. Er werd stil gestaan bij de betekenis van de SDG's en hun logo's.
Via de vaste lay-out van de fiches 'tip van de maand', is er telkens een verwijzing naar het VCDO en wordt de relevante SDG voor de actie getoond via het opnemen van het SDG-logo. Op deze manier is er continu aandacht voor de SDG's en worden deze (h)erkend.
De onderwerpen zijn heel divers, gaande van veiligheid, milieu, welzijn, tot milieu-en natuureducatie. Hieronder enkele voorbeelden van de tips voor 2020:
- Januari 2020 Dikke truiendag – voluit voor biodiversiteit
- Februari 2020 Respect voor elkaar
- Maart 2020 Week zonder vlees
- April/Mei 2020 Energiebesparing met de wagen
- Juni 2020 Tips om je huis koel te houden op warme dagen
- Juli 2020 Vlinders in je tuin – tellen maar
- Augustus 2020 Tips voor een ‘staycation’
- September 2020 Water besparen in en rond het huis
De tips van de maand worden maandelijks in de refter uitgehangen en blijven een maand hangen. Na een maand worden de tips verwijderd en bijgehouden in een map in de refter zodat ze later nog raadpleegbaar zijn.
Duurzaamheidsbewustwording bij onze bezoekers/volgers
Via de eye-catcher aan de muur in het kantoor wil het bedrijf de boodschap van duurzaam ondernemen uitdragen aan al haar bezoekers. Wie het kantoor binnenkomt krijgt meteen een beeld van alle SDG's met een verwijzing naar een infofiche die een of meerdere van onze acties per SDG toelicht. Bij geleide bezoeken wordt uitleg gegeven over de deelname aan het charter, de betekenis van de SDG's en mogelijke acties. Onder meer op deze manier helpt het bedrijf de boodschap rond duurzaamheid uitdragen naar een ruimer publiek.
Via frequente posts op Facebook draagt het bedrijf ook de boodschap uit.
Op de bedrijvencontactdagen in Kortrijk in december 2019 bracht het bedrijf duidelijk de duurzaamheidsboodschap door op haar bedrijfsstand te werken met kubussen van de SDG's. Het bedrijf kon op heel veel bijval rekenen.
Heel veel van de tips van de maand gaan over energiebesparing, waterbesparing, brandstofbesparing, consuminderen, gebruik van tweedehandsspullen, week zonder vlees, dikke truiendag, biodiversiteit, enz. Deze hebben allemaal een positieve invloed op het milieu als de uitgedragen boodschap toegepast wordt. Veel kleintjes maken één groot.
Door het aanzetten van bezoekers en volgers tot het nadenken over duurzaamheid, probeert Degels Metal andere bedrijven of organisaties ook te overtuigen om zelf deel te nemen aan het charter of acties rond duurzaamheid in hun omgeving op te zetten en uit te dragen naar hun netwerk. Dit levert dus onrechtstreeks ook een milieuvoordeel op.
Het sociaal voordeel van de tips van de maand is dat er telkens er een nieuwe tip hangt en deze besproken wordt door de medewerkers tijdens de middagpauze. De tips van de maand zetten aan tot praten, overleggen of ideeën uitwisselen.
De tips gaan verder dan de werkvloer, want er zijn ook vaak tips voor thuis of onderweg. Hier kan dus thuis ook over gesproken worden en een dialoog op gang brengen.
Met de communicatie naar bezoekers wordt de duurzaamheidsboodschap verspreid over een steeds groter aantal burgers, bedrijven, organisaties en komen de SDG's onder de aandacht.
Een rechtstreeks economisch voordeel is mogelijk met het toepassen van de tips rond energiebesparing op kantoor en thuis, waterbesparing en brandstofbesparing. Ook besparen is mogelijk met tips over het consuminderen en aankoop van tweedehands spullen.
Maar het doel is een algemeen economisch en vooral ecologisch voordeel wanneer personen de tips van de maand toepassen.