Interne Studiedag Jobcentrum 2013: Duurzaamheid

Jobcentrum is een gespecialiseerde opleidings-, begeleidings- en bemiddelingsdienst (GOB) in West-Vlaanderen. Wij willen binnen onze provincie werkzoekenden en werkenden met een arbeidshandicap en personen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt maatschappelijk en sociaal integreren via trajecten van opleiding, loopbaanbegeleiding en bemiddeling.
Jaarlijks organiseert Jobcentrum een interne studiedag voor alle personeelsleden. De organisatie en uitwerking van de studiedag gebeurt door een werkgroep van medewerkers in overleg met de directie. De studiedag 2013 had het thema 'duurzaamheid'. Tijdens die dag waren er verschillende workshops en activiteiten rond duurzaamheid in een brede betekenis. Er kwamen zaken aan bod die een link hebben met volgende thema’s van het Charter Duurzaam Ondernemen: maatschappelijk engagement, communicatie en dialoog, mensvriendelijk ondernemen, risicobeheersing, klimaatverandering en energie, duurzame logistiek en mobiliteit.
Bij het zoeken naar een locatie voor de studiedag streeft het Jobcentrum er naar om zoveel mogelijk beroep te doen op initiatieven binnen de sociale economie. De studiedag vond plaats in ‘t Roodhof, een landelijk verblijfs- en semenariecentrum dat vergader-, verblijfs- en restaurantfaciliteiten aan groepen aanbiedt. Voor de warme maaltijd kon het personeel kiezen tussen een vegetarische of een niet-vegetarische maaltijd.
In de voormiddag gaven 2 mensen van de Buurt- en NabijheidsDienst Kortrijk vzw uitleg over 'energiesnoeiers'. Zij gaven een uiteenzetting over energieverbruik in de woning: wat verbuikt veel of weinig energie en hoe kan je met kleine ingrepen je energieverbruik (aanzienlijk) doen dalen. Er was op voorhand gevraagd dat iedereen zijn energiefactuur zou meebrengen. Er werd uitgelegd hoe je een energiefactuur moet bekijken en interpreteren. Iedereen kon dan zijn eigen verbruik vergelijken met het verbruik van een gemiddelde gezinswoning. Op die manier kon elke medewerker een inschatting maken of hij/zij een 'grote' of 'kleine' verbruiker is. Uit de reacties van de medewerkers bleek dat dit toch een golf van bewustwording veroorzaakte. Blijkbaar staan vele mensen nog niet echt stil bij hun energieverbruik en energiefactuur. We kunnen dus zeggen dat we geslaagd zijn in onze sensibiliseringsopdracht en hopen dat dit ook op lange termijn effect zal hebben op het bewuster omgaan met energie.
Aansluitend op de 'energiesnoeiers' gaf BND Kortrijk uitleg over een correcte bandenspanning en het belang daarvan. Dit werd onmiddellijk in de praktijk gebracht: van alle auto's van de personeelsleden werd de bandenspanning gecontroleerd en indien nodig gecorrigeerd. Er werd getoond hoe je dit moet doen zodat iedereen in de toekomst zelf kan zorgen dat de bandenspanning van de eigen wagen optimaal is.
Nog in de voormiddag kregen we een uiteenzetting van de brandweer over verschillende soorten branden en de verschillende methodes om te blussen. Aansluitend op de theorie was er een praktijkoefening: er werd een brand gecreëerd in een metalen gasbak van de brandweer. Alle medewerkers kregen de kans om met een brandblusser de brand te blussen. Voor vele mensen was dit de eerste keer dat ze een brandblusapparaat hanteerden. We hoorden van vele medewerkers dat ze zich nu veel zekerder voelen om correct te handelen in een noodsituatie met brand. Deze actie komt dus de veiligheid op de werkvloer ten goede.
In de namiddag werden 3 verschillende workshops georganiseerd waartussen de medewerkers konden kiezen. Twee ervan werden aangeboden door 'Velt'. Dit is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Hun eerste workshop ging over 'ecosmos, het alternatieve broodbeleg'. Daarin werd geleerd hoe je lekker kan koken met verschillende ingrediënten uit de ecologische keuken. Noten, zaden, peulvruchten, seizoensgroenten en restjes vormen de basis van een ecosmos.
De tweede workshop van Velt heette 'achter het etiket', en ging over etiketten op voedingsproducten. Etiketten bevatten naast verplichte informatie veel logo's en labels die informatie geven over diervriendelijke teelt, milieuvriendelijke productie, eerlijke handel, enz. Tijdends de workshop werden heel wat van die logo's en labels uitgelegd met als doel dat we ons bewuster worden van welke producten we precies kopen.
De derde workshop tenslotte werd gegeven door Oxfam Wereldwinkel. Zij kwamen een korte vorming geven rond fairtrade chocolade en lieten onze medewerkers proeven van hun producten. Dit viel natuurlijk in de smaak bij de collega's!
In de loop van de studiedag kregen alle medewerkers de kans om een theoretisch rij-examen af te leggen. We wilden nagaan hoe het gesteld is met de theoretische kennis van de wegcode. De meeste medewerkers van Jobcentrum zijn namelijk erg veel op de baan, dus is een goeie kennis van de wegcode onontbeerlijk. Gelukkig vielen de uitslagen van de examens erg mee. De meeste mensen haalden een meer dan behoorlijke score. Enkele mensen behaalden een minder goeie score, maar daarbij willen we vermelden dat er problemen waren met één van de computers en dat alle mensen met de slechtste scores net op die computer hun examen gemaakt hebben.
We kunnen besluiten dat de studiedag 2013 over duurzaamheid een geslaagde dag was. Uit de vele reacties konden we afleiden dat we de medewerkers echt bereikt hebben en dat het voor hen een leerrijke dag was. Dat blijkt ook uit de evaluaties die de medewerkers invulden.
Tijdens de studiedag kwamen verschillende zaken aan bod die betrekking hebben op milieu. Tijdens workshop van BND Kortrijk over ecosnoeiers kregen de medewerkers uitleg over energieverbruik en tips om het eigen gebruik te verlagen. Daarnaast werd de aandacht gevestigd op een correcte bandenspanning van de wagen en werd aangeleerd hoe je je bandenspanning zelf kan optimaliseren. Dit biedt ook een milieuvoordeel, want een wagen met correcte bandenspanning heeft een lager verbruik.
Bij milieu willen we ook het aanbod van de vegetarische maaltijd vernoemen. Minder vleesconsumptie komt het milieu ten goede.
Het voornaamste voordeel van de studiedag situeert zich op sociaal vlak en kadert binnen mensvriendelijk ondernemen. Het aanbod van de studiedag omvat zowel onderwerpen om de werksituatie te optimaliseren (bijvoorbeeld op vlak van veiligheid) alsook zaken die men thuis kan integreren (eigen energieverbruik, workshops rond broodbeleg en etiketten). Bovendien is dit een dag waarop alle collega's elkaar kunnen ontmoeten in een lossere sfeer dan de dagelijkse werksfeer. De collega's van de verschillende antennepunten krijgen dan ook de kans om elkaar wat beter te leren kennen. We merken dat de studiedag als zeer aangenaam ervaren wordt op vlak van sociaal contact tussen de collega's.
We kunnen niet stellen dat de studiedag voor enig economisch voordeel zorgt. Er wordt een bepaald budget uitgetrokken om deze dag te organiseren en we zien dit als een investering in menselijk kapitaal. De resultaten van deze investering leveren echter geen echt economisch voordeel op voor de organisatie. Dit is ook geen doelstelling van de studiedag.