Iedereen op de fiets!
BIOSTOOM Oostende produceert groene stroom uit restafval, afkomstig van voorbehandeld bedrijfsafval of huisvuil. Deze brandstof wordt extern bewerkt (gezuiverd, gemalen en gedroogd) en bij BIOSTOOM verbrand. Met de warmte die vrijkomt bij het verbrandingsproces wordt stoom geproduceerd. De stoom drijft een turbine aan waarmee elektriciteit opgewekt wordt, die vervolgens wordt geïnjecteerd op het hoogspanningsnet van Elia.
In de voorbije jaren werden een aantal kleinere acties ondernomen om duurzaam woon-werk verkeer te promoten en een mentaliteitsverandering te bekomen.
Het begon met deelname aan de testkaravaan. De werknemers kregen toen de kans om gedurende 2 weken een elektrische (bak)fiets uit te testen (eventueel in combinatie met een fietskar). Deze fietsen werden ter beschikking gesteld door de Provincie West-Vlaanderen (www.testkaravaan.be). De actie was een groot succes: 13 van de 24 werknemers schreven zich in. De reacties waren heel positief en verschillende werknemers gaven aan dat ze zouden overwegen om regelmatig met een (elektrische) fiets naar het werk te komen.
Er kwamen echter veel vragen naar de beschikbaarheid van een afgesloten fietsstalling. Biostoom bevindt zich in een industriezone waar in het weekend en ’s nachts weinig of geen passage is. De bestaande fietsrekken waren voor buitenstaanders vrij toegankelijk en veel werknemers uitten dan ook hun bezorgdheid m.b.t. mogelijke diefstal van hun fiets. Bovendien waren de rekken niet afgeschermd tegen regen en wind. In augustus 2017 heeft Biostoom geïnvesteerd in een ruime overdekte, afgesloten fietsenstalling met verlichting.
Er werd ook een droogrek geplaatst in het boilerhuis, met een continu temperatuur van >35°C, waar de fietskledij supersnel kan drogen op regendagen.
Tijdens de week van de Mobiliteit (september 2017) werd er een actie op touw gezet om de werknemers extra te stimuleren om op een duurzame manier naar het werk te komen. In plaats van een Car Free Day hield het bedrijf een Car Free Week. Iedereen die in die week minstens 1 x met de fiets naar het werk kwam, ontving een waardebon van 20 € bij een sportketen.
Voor 2018 heeft Biostoom een dossier ingediend bij het Pendelfonds.
Al deze acties worden telkens besproken op de personeelsvergaderingen en worden vermeld op de muurkant en/of op affiches.
Tegen de verwachting in komt een aantal 'verstokte autorijders' nu ook regelmatig met de (elektrische) fiets. Elke kilometer die niet met de auto afgelegd wordt is een milieuvoordeel.
De testkaravaan creëerde een bepaald besef bij een aantal van onze werknemers en zorgde voor een zekere mentaliteitswijziging.
Meer mensen op een gezonde, ontspannende manier van en naar het werk krijgen, zorgt voor gezondere en relaxte werknemers die als ze na het werk thuis komen een stuk ontstresst zijn door de ontspannende fietstocht.
Werknemers die met de fiets naar het werk komen, krijgen de maximale fietsvergoeding van 0,23 €/km. Voor wie regelmatig met de fiets komt, loopt dit bedrag aardig op.