Fair wear – Fair Trade – Max Havelaar
Import en export van hout
Vandecasteele Houtimport koopt “schone” werkkledij.
In het verleden kochten we onze werkkledij bij een plaatselijke leverancier. We zijn op zoek gegaan naar leveranciers die kwalitatieve, praktische “schone kleren” konden aanbieden tegen een betaalbare prijs. Alle werkkledij is minimum fair wear en indien verkrijgbaar, is geopteerd voor fair trade en voor “Max Havelaar”.
- Fair trade kledij: Dit label verwijst naar het katoen dat in de kledij verwerkt is. Het katoen wordt gekweekt/geplukt onder Fair trade omstandigheden. De katoenboeren in de ontwikkelingslanden en hun familie krijgen een correct loon voor hun werk. Bij fair trade is traceerbaarheid belangrijk. Zo weten we dat het katoen dat verwerkt is in de PWG broeken uit Mali (West-Afrika) komt. Het label van fair trade staat in het kledingstuk.
- Fair wear kledij: De productie van kledingstukken gebeurt vaak in Azië om de kostprijs te drukken maar vaak komen deze confectiebedrijven in het nieuws met kinderarbeid, slechte lonen, niet veilig, branden…. Fair wear is de afkorting van Fair wear foundation en bedrijven aangesloten bij deze organisatie moeten zich houden aan een bepaalde gedragscode op het vlak van arbeid. De regels van de code zijn opgesteld door de internationale arbeidsorganisatie IAO voor alle (kleding)fabrieken in de wereld en omvatten oa vrije keuze arbeid, leefbaar loon, geen kinderarbeid, enz. Het ondertekenen van de gedragscode is een intentieverklaring dat het bedrijf bereid is hieraan te voldoen. Externe controle bij de fabrikanten op het naleven van de gedragscode is noodzakelijk. Fair Wear Foundation (FWF) is een van de onafhankelijke organisaties die controles uitvoeren. Wie zich aansluit bij FWF, laat toe dat zijn fabrieken en kantoren gecontroleerd worden, is bereid om “slechte” arbeidsomstandigheden te verbeteren en betaalt hiervoor een jaarlijkse bijdrage. FWF leden die geen fabrieken hebben (zoals ACP) zorgen dat 90 % van hun aankopen gebeurt bij fabrikanten die zich ook hebben aangesloten bij een controleorgaan. Ook zij betalen hiervoor een jaarlijkse bijdrage.
Meer informatie:
- www.maxhavelaar.be (Max Havelaar is het Belgische/Nederlandse merk voor Fairtrade)
- www.schonekleren.be
- www.fairwear.org
De kleren zijn fair wear, fair trade en indien verkrijgbaar Max Havelaar. Ze krijgen een ecologische bedrukking.
Het textiel is vrij van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid van de mens. Er is controle op de arbeidsomstandigheden bij de textielconfectie en op de naleving van de gedragscode in textielverkoop.
In veel gevallen is de prijs van de kledij niet duurder (verschil is soms minimaal) maar de kwaliteit is merkelijk beter door onder meer zwaarder katoen, betere stiksels en algemene hogere kwaliteit.