De energiemobiel
Imog zorgt in Zuidwest Vlaanderen voor de geïntegreerde afvalverwerking van 11 gemeenten (totaal ruim 226 000 inwoners) verdeeld over 2 sites.
Op de site in Harelbeke is een verbrandingsinstallatie, een sorteerinstallatie voor papier & karton en PMD en een KMO-containerpark gevestigd.
Vanuit Imog Harelbeke wordt een brede doelgroepenwerking (burgers, gemeenten, scholen, bedrijven,…) uitgewerkt met als hoofdthema ‘Afval…bron van grondstof en energie’. Begin 2010 sloegen Imog en ZonneWinDT vzw de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een mobiele tentoonstelling over energie, gericht op burgers. Zo’n uitgebreid thema als ‘energie’ uitwerken op een concrete, interactieve en begrijpbare manier op amper 15m² lijkt een huzarenstuk. Na wat heen en weer gepraat, werd uiteindelijk de ‘trias energetica’ als basiskapstok gebruikt. De trias energetica bevat 3 ontzettend belangrijke zaken:
1. Beperk uw energievraag.
Hoe minder u verbruikt, hoe minder u moet betalen?
Dat lijkt vrij duidelijk. De energievraag beperken kan op verschillende manieren: verstandig omspringen met energie, goed isoleren, kiezen voor zuinige verlichting en zuinige huishoudtoestellen, …
2. Kies voor duurzame energie.
Kies bij voorkeur voor groene stroom? Dat kan door het installeren van zonnepanelen op uw dak maar dat kan evengoed door het kopen van groene stroom bij een energieleverancier.
3. Gebruik fossiele brandstoffen efficiënt.
Ondanks de stijgende energieprijzen springen we nog dagelijks slordig om met energie. Heel wat toestellen hebben een stand-by of sluipverbruik. Vele kleintjes maken één groot.
Binnen de beschikbare ruimte van de mobiele marktwagen worden die 3 thema’s verder concreet uitgewerkt. Op een interactieve, speelse manier laten we het grote publiek kennis maken met de ingewikkelde energiemarkt, energielabels, verschillende soorten isolatiematerialen, grootschalige windenergie, soorten verlichting, verwarmingssystemen, sluipverbruik… Sommige onderwerpen worden via een aantal doekoffers nog verder geconcretiseerd. Zo kan men o.m. het verbruik van een aantal toestellen testen met een energiemeter, zelf energie opwekken met een trapper,…
De energiemobiel wordt ontwikkeld in het kader van het Europees project ‘North Sea-Sustainable Energy Planning’ binnen het Europees programma Interreg IVB.
Via de de energiemobiel worden burgers aangezet om eens over hun eigen energieverbruik te gaan nadenken en bij hen thuis minder energie te gaan gebruiken.
De energiemobiel is geschikt voor alle bevolkingsklassen, waarbij de uitleg op maat kan aangepast worden. Met de energiemobiel wordt getracht ook die mensen te bereiken die minder in staat zijn om info over het energietopic op te zoeken of nog niet wakker geschud zijn om eens na te denken over hun eigen energieverbruik.
De energiemobiel is een mobiele stand zijn rond energiebesparingsmaatregelen en hernieuwbare energie die scholen, gemeenten, verenigingen,… op aanvraag kunnen gebruiken. Deze energiemobiel wordt opgebouwd op een gesloten aanhangwagen en is gebruiksvriendelijk, aangezien deze op een eenvoudige en vlugge manier kan ontvouwd worden. Dit werkt drempelverlagend ten aanzien van de uitleners.
Een bezoekje aan de energiemobiel kan een burger heel wat energiebesparing (en bijgevolg een besparing op de energiefactuur) opleveren als hij enkele maatregelen uitvoert die hij aangereikt krijgt tijdens het bezoekje. Op het einde van hun bezoek krijgen de bezoekers een overzicht met alle mogelijke energiepremies.